torstai 11. syyskuuta 2014

Ilmastodiagrammi




Maapallo voidaan jakaa lämpövöhykkeisiin kuukausien keskilämpötilojen mukaan. Isotermit eli lämpökäyrät ovat vyöhykkeiden rajoina.

Georgia sijaitsee lauhkealla vyöhykkeellä, vaikka kesä onkin kuuma. Siellä on kuitenkin selvät vuodenajat. Talvi on vähäluminen sillä harvemmin niinkin etelässä esiintyy pakkasta. Georgia sijaitsee Kravun kääntöpiirin lähimaastossa, jolloin se ei ole kaukana päiväntasaajasta.

Georgian länsipuolella oleva Mustameri vaikuttaa lämpövyöhykkeisiin sillä vesi tasaa vuodenaikaisia lämpötilaeroja; vesi lämpenee ja viilenee hitaammin kuin maa. Vaikka Georgia sijaitseekin erittäin lähellä subtropiikinvyöhykettä, Mustameri estää alueen lämpenemisen.

Georgia on lämpövyöhykkeeltään puoliksi lauhkealla ja puoliksi subtrooppisella vyöhykkeellä. Välimeren ja Mustanmeren aiheuttamat tuulet sää ovat vaikeasti ennustettavissa olevia. Lauhkealla vyöhykkeellä vallitsee lähes aina länsituuli ja siksi lauhkeaa ilmastovyöhykettä kutsutaankin Länsituultenvyöhykkeeksi.

Georgia sijaitsee vuoristokasvillisuudenvyöhykkeellä, mutta suurin osa Mustanmeren rannikolla on myös lehti- ja havumetsävyöhykettä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti